Földkörök
föld, 120x60 cm

 

A két szobor a régi észt világnézet alapján az életkört és az időkört szimbolizálja. Munkámban fontos szerepet szánok az időnek és az időjárás okozta eróziónak, ugyanis ezek által fog működni a szobor, és újabb jelentésrétegeket feltárni. 
Az első, az emberi életkört jeleníti meg, a főbb állomásokkal együtt: születés, felnőtté válás, házasságkötés, halál. A kopás által folyamatosan tűnnek fel az újabb fontos állomások ebben a szimbolikus körben. Másik munkám a két fő évszak elválaszthatatlan egységét jelképezi az észt kultúra alapján. A középső színezett földgyűrű két színből áll, egy vörösből, ami a nyarat, és egy szürkéből, ami a telet jeleníti meg. A kopás során itt is megjelenik egy új jelentésréteg, az esőzések során a két szín találkozásánál megjelenik majd egy harmadik, ami az átmeneti időszakokat, a tavaszt és az őszt jeleníti meg.

A föld pusztuló tulajdonsága az anyagválasztás tekintetében is hozzátesz a tartalomhoz. A két szobor összehangolva folyamatosan kopik, és az életkör döngölt hengere amire igazán megfogyatkozik, és megjelenik az utolsó állomás, a halál, addigra a szobor is eltűnik, ezzel együtt haladva pedig az időkört jelképező szobrot is szépen lassan elkoptatja az idő. 

 

 

 

 

 

 

Kandinszkij skatulyák 
fa, márvány, 12x12-20 cm

 

 

 

 

 

 

Kalmárpete
gránit, 62x10 cm

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon