Camera obscura:A camera obscura (latin, jelentése: sötét kamra) vagy lyukkamera lencsetag nélküli optikai eszköz.A fényképezőgép őse, mely nagy hatással volt a fotográfia kialakulására és fejlődésére. A kiállítóteret teljesen elsötétítettem, és egyik oldalán a fekete kartonban egy kört vágva megnyitottam. Ennek hatására létretjött ez az optikai jelenség. A galéria belső terében a hang és fény installáció alatt fehér papírral lefedtem a padlót. Idővel a látogatók lábnyomai megjelentek ezen a fehér papíron, amint az installáción jártak-keltek, mintegy hosszú expozíció. 

 

Minden napok között

 

A Minden napok között c. kiállítás, az ott szereplő super8-as filmfelvételekkel, hang és fény installációval, valamint a kiállítótérbe irányított camera obscura képével tulajdonképpen egy munkának tekinthető. Elhelyezésük és tematikájuk miatt is ezek a munkák szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A kiállítás központi témája a fény. Ennek az elektromágneses sugárzásnak a  jelenléte, ami valamilyen formában folyamatosan körbevesz minket, annyira természetes, hogy természetessége miatt már szinte “láthatatlan”. A kiállítás anyagát az analóg fényképezéssel való ismerkedés inspirálta. Az elkészült munkák erről az élményről mesélnek.

 

 

A felvételen egy vékony tükörfólia sötét kartonra irányított tükröződését látjuk. A fényfolt óvatosan pulzál. Aki a fóliát tartja, igyekszik mozdulatan maradni, de szívverése és testének apró mozdulatai megjelennek a képsoron. 

 

A felvételen egy fényinstalláció dokumentálása szerepel. A képkivágás miatt a tükröződő tárgyak nem láthatóak, csak a róluk visszaverődő fény.

 

 

Filmről gondolkodni... 

fa, üveg, kő, fém, agyag, textil, tükör 27x20x11 cm

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon